Borrelia burgdorferi – bakterija

Borelija burgdoferi je gram negativna bakterija iz roda spirohetalnih bakterija u koju ubrajamo i sifilis. Sposobna se razviti u tri različite forme. Svaki oblik ima svoje karakteristike i točke ranjivosti i zato jednosmjerna terapija nije u mogućnosti uništiti bakteriju.

 

SPIROHETA vrlo je brz i agresivan oblik bakterije sa mogućnošću prolaska kroz svaku stanicu, tkivo i kosti. Pri kretanju prolazi kroz staničnu membranu i na površini stanica ostavlja svoje toksične lipoproteine koji su za samu stanicu neurotoksini.

Kod prisustva u ovoj formi bakterije aktivira se najsnažniji obrambeni imunološki odgovor tzv. NKT stanice (stanice prirodne ubojice), koje zbog nemogućnosti razlikovanja same bakterije od njehih lipoproteina napadaju sve stanice gdje se LP nalaze dok bakterija zbog svog oblika prolazi dalje u stanicu. Posljedica toga je imunološko posredovano stanje pogrešno nazivano “autoimuno stanje”, jer su stanice kontamirane neurotoksinima koje imunološke stanice pokušavaju uništiti. VIDEO

 

Primjenom kontraindiciranih simptomatskih terapija naročito imuosupresivima, dolazi do razvoja daljnje infekcije bakterije borelije kao i ostalih virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija koji dodano pogoršavaju zdravstveno stanje. Zbog simptomatike propisuju se i ostali lijekovi koji štete organizmu radi neprepoznavanja uzročnika kao što su: antidepresivi, neuroleptici i citostatici.

 

CISTIČNI OBLIK je najpovoljniji s obzirom da bakterija miruje i ne izaziva direktna oštećenja na organizmu, međutim s vremenom se može opet transformirati u spirohetalni oblik, kada osjeti da je pogodno vrijeme za transformaciju (obično poslije primjene terapije ili razvoja neke druge infekcije i ko-infekcije). Faza cističnog oblika praćena je općenito općim poboljšanjem simptoma, međutim ne traje dugo, tako da se nakon nekog vremena pacijenti ponovno subjektivno osjećaju lošije. Iako antibiotici ne mogu uništiti bakteriju pri njihovoj primjeni bakterija zauzima ovu formu kako bi se zaštitila, a u rijetkim slučajevima oko 3% ostaje u tom obliku. VIDEO

 

 

CWD – OBLIK BEZ STANIČNE STIJENKE je najopasniji oblik borelije burgdoferi i vrlo ga je teško liječiti. Nedostatak stanične stijenke onemogućava pravilno i ciljano djelovanje imunološkog sustava. CWD je sposoban za unutar stanične infekcije. Pretvara vitamin D u imnosupresivni hormone poznat kao 1,25D što uzrokuje imunološko posredovao stanje. Upravo se vitamin D najviše propisuje kod pacijenata sa multiplom sklerozom što posljedično može izazvati dodatna pogoršanja. 

SLIJEDEĆA STRANICA

 

PRIJENOSNICI LAJMSKE BOLESTI

SIMPTOMI LAJMSKE BOLESTI

TESTIRANJE I DIJAGNOSTIKA

LIJEČENJE LAJMSKE BOLESTI

VIDEO LAJMSKA BORELIOZA

tags: spiroheta bakterije borelije, cistični oblik bakterije borelije, bakterija borelije, bakterijski lipoproteini

Svi sadržaji objavljeni na stranicama http://www.biocentar.eu su privatno vlasništvo Biocentra, uključujući tekstualne, grafičke i ostale materijale, te su zaštićeni su autorskim pravima sukladno Zakonu o autorskim pravima RH. Protiv prekršitelja autorskih prava bez upozorenja biti će pokrenute pravne mjere sukladno Zakonu o autorskim pravima. Informacije na stranicama su informativne prirode i nisu namjenjene u službene medicinske svrhe, već kao iskustveni, znanstveni i istraživački materijal.

%d bloggers like this: