TESTIRANJE, DIJAGNOSTIKA I INTERPRETACIJA NALAZA LAJMSKE BOLESTI

PRIJE SVAKOG TESTIRANJA U POJEDINIM INSTITUCIJAMA I PRIVATNIM LABORATORIJIMA I ISKLJUČIVANJA BORELIJE KAO UZROKA DOBRO SE INFORMIRAJTE, POGREŠKE NOSE TRAJNE POSLJEDICE, A RELEVANTNIH SPECIFIČNIH TESTOVA ZA POTPUNO ISKLJUČIVANJE INFEKCIJE U RH NEMA.                  
NEGATIVAN SEROLOŠKI NALAZ NE ZNAČI DA NEMATE BORELIJU.
Osim što se bakterija borelije kratko zadržava u krvi i brzo ulazi u stanicu što onemogućuje stvaranje adekvatnog broja  protutijela, najčešći razlozi neadekvatne dijagnostike i lažno negativnih nalaza, te isključivanja borelije kao uzročne dijagnoze u javnim zdravstvenim institucijama i privatnim laboratorijima bakterije su:

 

1.ELISA (Clia) test koji se radi kao prvi test je nespecifičan i u 85% slučajeva daje LAŽNO NEGATIVNE rezultate. Negativan rezultat ELISA testa ONEMOGUĆAVA DALJNJE TESTIRANJE na specifičnom testu za boreliju – Western blot (WB) testu. Tako da se većina pacijenata oboljelih od LB-a eliminira pri prvom testiranju.Pacijenti koje smo testirali na WB testu većinom u preko 90% slučajeva su bili negativni na elisa testu. 

   PRIMJER 1 POGLEDAJTE OVDJE

 

2. Za razliku od većine inozemnih laboratorija testiranje u RH WB metodom se izražava u vidu pozitivno – negativno, BEZ IZRAŽAVANJA PROTEINA POJEDINAČNO na nalazu. Dakle možete imati kontakt sa nekoliko vrsta borelije i bi ti u teškom kliničkom stanju a nalaz se može biti kriterijski negativan. Sukladno tome ni daljnje liječenje uzroka bolesti neće biti omogućeno. U Biocentru obavljamo testiranje na svih 15 proteina sa specifičnim podvrstama gdje se egzaktno vide protutijela u akutnom ili kroničnom obliku.

 

 

PRIMJER 2 POGLEDAJTE OVDJE

 

 

 

3. INTERPRETACIJA POZITIVNIH NALAZA U REFERENTNIM INSTITUCIJAMA U RH: POZITIVNI NALAZI SE ISKLJUČUJU IZ DIJAGNOZE!!!

Veliki broj pacijenata koji dolazi sa pozitivnim nalazima obavljenima u referentim institucijama u RH nakon dobivenih pozitivnih kriterijskih nalaza, neovisno da li su oni serološki u IGM- u, IGG-u ili čak u likvoru, u mišljenjima infektologa oni pacijenti NEMAJU BORELIOZU. NAJČEŠE SU TO PACIJENTI SA DIJAGNOZOM MS-a.

 

 

 

 

 PRIMJER 10 POGLEDAJTE OVDJE – NAJBOLJI PRIMJER

 

ZAŠTO OBAVITI TESTIRANJE U BIOCENTRU?

 

1. Testiranje vršimo isključivo u državnim/nacionalnim laboratorijima u inozemstvu sa dugogodišnjim iskustvom djelatnika i odgovornosti institucije koja stoji iza nalaza. Na provjerenim pouzdanim reagensima sa screeningom.
2. Ne radimo ELISA test koji se u većini testiranja radi kao prvi test, s obzirom da je nepouzdan i daje lažno negativne rezultate u većini testiranja (preko 85%), te ujedno isključuje testiranje WB testom.
3. Nalaze WB testa iskazujemo na 15 proteina specifičnih za bakteriju borelije tablično kako bi se točno moglo vidjeti kontakt borelije i vrsta bakterije u IgM- u i IgG- u.p100 – protein 100 (B.afzelii); BmpA – 39 kd protein (B.afzelii); OspC3 – površinski protein(B. garinii); p18c – površinski protein (B. bavariensis)VIsE – fuzijski protein ; OspA – površinski protein (B. afzelii) ; OspC4 – površinski protein (B. spielmanii) ; p18d – površinski protein (B. garinii 2) ; p58 – protein 58 (B. garinii) ; OspC1 – površinski protein (B. b. s. s.) ; p18a – površinski protein (B. b. s. s.) ; p18e – površinski protein (B. speilmanii) ; p41 – flagelin (B. burgdorferi senso stricto) ; OspC2 – površinski protein (B. afzelli) ; p18b – površinski protein (B. afzelli).
4. Dobivene nalaze povezujemo sa epidemiološkom anamnezom, simptomatikom i kliničkom slikom, te izdajemo stručno specijalističko mišljenje infektologa za daljnju diferencijalnu dijagnostiku i terapiju.
5. Nakon provedene terapije radimo specifične kontrolne testove na boreliju i ostale koinfekcije i klinička stanja pacijenta.
PRIJE SVAKOG TESTIRANJA U POJEDINIM INSTITUCIJAMA I ISKLJUČIVANJA BORELIJE KAO UZROKA DOBRO SE INFORMIRAJTE, POGREŠKE NOSE TRAJNE POSLJEDICE.

TESTIRANJE LAJMSKE BORELIOZE

DIJAGNOSTIKA I INTREPRETACIJA NALAZA

TESTIRANJE KOINFEKCIJA LAJMSKE BORELIOZE

 

SLIJEDEĆA STRANICA

POVEZNICE:

PRIJENOSNICI LAJMSKE BOLESTI

SIMPTOMI LAJMSKE BOLESTI

FORME BAKTERIJE BORELIJE

LIJEČENJE LAJMSKE BOLESTI

VIDEO LAJMSKA BORELIOZA

 

Svi sadržaji objavljeni na stranicama www.biocentar.eu su privatno intelektualno vlasništvo tvrtke Biocenter d.o.o., uključujući tekstualne, grafičke i ostale materijale, zaštićeni su autorskim pravima sukladno Zakonu o autorskim pravima RH. Protiv prekršitelja autorskih prava bez upozorenja biti će pokrenute pravne mjere sukladno Zakonu o autorskim pravima. Informacije na stranicama su informativne prirode i nisu namjenjene u službene medicinske svrhe, već kao iskustveni, znanstveni i istraživački materijal.

 

tags: testiranje lajmske bolesti, testiranje borelije, dijagnostika borelioze, wb test, elisa test, borelija burgdorferi 

%d bloggers like this: