TESTIRANJE, DIJAGNOSTIKA I INTERPRETACIJA NALAZA LAJMSKE BOLESTI

PRIJE SVAKOG TESTIRANJA U POJEDINIM INSTITUCIJAMA I PRIVATNIM LABORATORIJIMA I ISKLJUČIVANJA BORELIJE KAO UZROKA DOBRO SE INFORMIRAJTE, POGREŠKE NOSE TRAJNE POSLJEDICE, A RELEVANTNIH SPECIFIČNIH TESTOVA ZA POTPUNO ISKLJUČIVANJE INFEKCIJE U RH NEMA.                  
NEGATIVAN SEROLOŠKI NALAZ NE ZNAČI DA NEMATE BORELIJU.
Osim što se bakterija borelije kratko zadržava u krvi i brzo ulazi u stanicu što onemogućuje stvaranje adekvatnog broja  protutijela, najčešći razlozi neadekvatne dijagnostike i lažno negativnih nalaza, te isključivanja borelije kao uzročne dijagnoze u javnim zdravstvenim institucijama i privatnim laboratorijima bakterije su:

 

1.ELISA (Clia) test koji se radi kao prvi test je nespecifičan i u 85% slučajeva daje LAŽNO NEGATIVNE rezultate. Negativan rezultat ELISA testa ONEMOGUĆAVA DALJNJE TESTIRANJE na specifičnom testu za boreliju – Western blot (WB) testu. Tako da se većina pacijenata oboljelih od LB-a eliminira pri prvom testiranju.Pacijenti koje smo testirali na WB testu većinom u preko 90% slučajeva su bili negativni na elisa testu. 

   PRIMJER 1 POGLEDAJTE OVDJE

 

2. Za razliku od većine inozemnih laboratorija testiranje u RH WB metodom se izražava u vidu pozitivno – negativno, BEZ IZRAŽAVANJA PROTEINA POJEDINAČNO na nalazu. Dakle možete imati kontakt sa nekoliko vrsta borelije i bi ti u teškom kliničkom stanju a nalaz se može biti kriterijski negativan. Sukladno tome ni daljnje liječenje uzroka bolesti neće biti omogućeno. U Biocentru obavljamo testiranje na svih 15 proteina sa specifičnim podvrstama gdje se egzaktno vide protutijela u akutnom ili kroničnom obliku.

 

 

PRIMJER 2 POGLEDAJTE OVDJE

 

 

 

3. INTERPRETACIJA POZITIVNIH NALAZA U REFERENTNIM INSTITUCIJAMA U RH: POZITIVNI NALAZI SE ISKLJUČUJU IZ DIJAGNOZE!!!

Veliki broj pacijenata koji dolazi sa pozitivnim nalazima obavljenima u referentim institucijama u RH nakon dobivenih pozitivnih kriterijskih nalaza, neovisno da li su oni serološki u IGM- u, IGG-u ili čak u likvoru, u mišljenjima infektologa oni pacijenti NEMAJU BORELIOZU. NAJČEŠE SU TO PACIJENTI SA DIJAGNOZOM MS-a.

 

 

 

 

 PRIMJER 10 POGLEDAJTE OVDJE – NAJBOLJI PRIMJER

 

ZAŠTO OBAVITI TESTIRANJE U BIOCENTRU?

 

1. Testiranje vršimo isključivo u državnim/nacionalnim laboratorijima u inozemstvu sa dugogodišnjim iskustvom djelatnika i odgovornosti institucije koja stoji iza nalaza. Na provjerenim pouzdanim reagensima sa screeningom.
2. Ne radimo ELISA test koji se u većini testiranja radi kao prvi test, s obzirom da je nepouzdan i daje lažno negativne rezultate u većini testiranja (preko 85%), te ujedno isključuje testiranje WB testom.
3. Nalaze WB testa iskazujemo na 15 proteina specifičnih za bakteriju borelije tablično kako bi se točno moglo vidjeti kontakt borelije i vrsta bakterije u IgM- u i IgG- u.p100 – protein 100 (B.afzelii); BmpA – 39 kd protein (B.afzelii); OspC3 – površinski protein(B. garinii); p18c – površinski protein (B. bavariensis)VIsE – fuzijski protein ; OspA – površinski protein (B. afzelii) ; OspC4 – površinski protein (B. spielmanii) ; p18d – površinski protein (B. garinii 2) ; p58 – protein 58 (B. garinii) ; OspC1 – površinski protein (B. b. s. s.) ; p18a – površinski protein (B. b. s. s.) ; p18e – površinski protein (B. speilmanii) ; p41 – flagelin (B. burgdorferi senso stricto) ; OspC2 – površinski protein (B. afzelli) ; p18b – površinski protein (B. afzelli).
4. Dobivene nalaze povezujemo sa epidemiološkom anamnezom, simptomatikom i kliničkom slikom, te izdajemo stručno specijalističko mišljenje infektologa za daljnju diferencijalnu dijagnostiku i terapiju.
5. Nakon provedene terapije radimo specifične kontrolne testove na boreliju i ostale koinfekcije i klinička stanja pacijenta.
PRIJE SVAKOG TESTIRANJA U POJEDINIM INSTITUCIJAMA I ISKLJUČIVANJA BORELIJE KAO UZROKA DOBRO SE INFORMIRAJTE, POGREŠKE NOSE TRAJNE POSLJEDICE.

TESTIRANJE LAJMSKE BORELIOZE

DIJAGNOSTIKA I INTREPRETACIJA NALAZA

TESTIRANJE KOINFEKCIJA LAJMSKE BORELIOZE

 

SLIJEDEĆA STRANICA

POVEZNICE:

PRIJENOSNICI LAJMSKE BOLESTI

SIMPTOMI LAJMSKE BOLESTI

FORME BAKTERIJE BORELIJE

LIJEČENJE LAJMSKE BOLESTI

VIDEO LAJMSKA BORELIOZA

 

Svi sadržaji objavljeni na stranicama http://www.biocentar.eu su privatno intelektualno vlasništvo tvrtke Biocenter d.o.o., uključujući tekstualne, grafičke i ostale materijale, zaštićeni su autorskim pravima sukladno Zakonu o autorskim pravima RH. Protiv prekršitelja autorskih prava bez upozorenja biti će pokrenute pravne mjere sukladno Zakonu o autorskim pravima. Informacije na stranicama su informativne prirode i nisu namjenjene u službene medicinske svrhe, već kao iskustveni, znanstveni i istraživački materijal.

 

tags: testiranje lajmske bolesti, testiranje borelije, dijagnostika borelioze, wb test, elisa test, borelija burgdorferi 

%d bloggers like this: