LAJMSKA BORELIOZA

Lajmska borelioza je infektivna bolest uzrokovana bakterijom borrelijom burgdorferi. Iako je RH u visokorizičnom epidemiološkom području sa porastom broja zaraženih osoba, realan broj zaraženih osoba nije poznat, jer je bolest najčešće neprepoznata i nepriznata. U 10 godina rada i nekoliko tisuća pacijenata, prisustvo bakterije borelije je zabilježeno kod gotovo svih slučajeva dijagnoza tzv. “autoimunih bolesti” kao što su multipla skleroza, neuritis, lupus, chron, kao i kod dijagnoza parkinsonove bolesti, raznih alegija, karditia, encephalitisa, guillain barreovog sindroma, kroničnog umora, anksioznih stanja i depresije…odnosno u više od stotinu simptomatski oboljenja uzrok je infekcija bakterije borelije i koinfekcija koje nastaju njenim prisustvom, te primjenom kontraindiciranih terapija.

Posljedica nekorektne i manjkave dijagnostike u RH, neadekvatne edukacije liječnika, nepovezivanje uzroka sa posljedicama bolesti, te nepriznavanja nalaza borelioze, dovodi do trajnih teških fizičkih i psihičkih stanja pacijentata, koji se godinama liječe sukladno simptomima, a ne uzroku bolesti što s vremenom pogoršava cijelokupno zdravstveno stanje. S druge strane prateći sve parametre koji su postavljeni u medicini, možemo jasno u teoriji i na osnovu ezgaktnih nalaza dokazati povezanost same infekcije (mikroorganizma) sa njenim posljedicama.

 

 

Infekcija borelije ima multiplu simptomatiku ovisno o mjestu gdje se sama bakterija nalazi, a isto tako za razliku od drugih infekcija izaziva IMUNOLOŠKO – POSREDOVANO STANJE, u internetskom riječniku  nazivano “autoimuno stanje”, što je pogrešan i zavaravajući izraz koji se neopravdano koristi kako bi se usmjerilo pacijenta da se radi o neizlječivoj bolesti bez uzroka i mogućnosti izlječenja, odnosno plasirale dugogodišnje terapije za “simptome”, pri čemu se koriste kontraindicirane terapije supresiranja imuniteta i ostale terapije koje imaju trajne štetne posljedice za organizam i zdravlje pacijenata.

Iako se samo liječenje lajmske bolesti ne može provesti jednosmjernom terapijom antibioticima dokazali smo i dokumentirali  na broju od nekoliko tisuća slučajeva pacijenata da je primjenom komplementarnog protokola liječenja kod 98% pacijenata zaustavljena progresija bolesti, te da je došlo do potpunog izlječenja ili značajnog poboljšanja zdravstvenog stanja sa primjenom terapije koja ne oštećuje organizam i nemaju nikakvih nuspojava.

Bakterija borelije ima 3 forme; spirohetalnu, cističnu i formu bez stanične membrane. Bakterijski lipoproteini (BLP) koje proizvodi bakterija nalaze se na dijelu stanične membrane, vrlo su toksični i dovoljan je mali broj kako bi se uništio svaki stanični oblik, te ovisno o mjestu infekcije imunološki, kardiološki, endokrini ili neurološki sustav.

Kretanjem kroz organizam bakterija  ispušta svoje toksične lipoproteine na naše zdrave stanice i pri tome ih oštećuje. Ukoliko postoji protutijelo formirano na bakteriju, to će aktivirati naš najjači imunološki odgovor aktiviranjem NK- stanica (stanica ubojica), koje ne mogu razlikovati bakteriju od njenog lipoproteina. Posljedica toga je napadanje i uništavanje stanica na kojima se nalaze bakterijski lipoproteini od strane obrambenih stanica. Ta imunološko posredovana reakcija nažalost u današnjoj medicini tretirana kao “autoimuna” mnogim pacijentima oduzima mogućnost da budu liječeni.

S obzirom na multiplu štetu koju infekcija radi, pravovremeni pristup liječenju je ključan faktor s obzirom da prisustvo borelije kao najjačeg patogenog mikroorganizma uzrokuje pojavu mnogih koinfekcija, virusnih, gljivičnih parazitnih s obzirom da je pacijent pod infekcijom imunokompromitiran. One mogu izazvati  daljnji niz raznih oštećenja koje se ponovno posljedično tretiraju kao zasebne dijagnoze, a liječe najčešće simptomatski. Oštećenja na samim stanicama kod dugotrajne izloženosti u kasnijim fazama bolesti su trajna i nepovratna. Isto tako djelovanjem na infekciju i koinfekcije dokazali smo mogućnost da neke kronične bolesti ulaze u potpunu remisiju nakon terapije.

Pravilna i pravovremena dijagnostika koja povezuje epidemiološku anamnezu, serološki nalaz, povijest bolesti i simptomatiku pacijenta ključni su za sprečavanje razvoja bolesti. S obzirom da se u praksi manje od 2% pacijenata sjeća kontakta sa prijenosnikom i da se u istom postotku razvijaju prvi klinički znakovi bolesti KLJUČNO JE OBAVITI KONKRETNU I SPECIFIČNU DIJAGNOSTIKU na boreliju koja nažalost u 95% slučajeva zbog načina testiranja i kriterija testova daje LAŽNO NEGATIVAN NALAZ i tako isključuje svaku daljnji pristup liječenju uzroka i koinfekcija. Isto tako i pozitivni nalazi su negirani od strane liječnika ili se bolest nakon primjene antibiotske terapije koja ne može izliječiti boreliju smatra izlječena, a daljnja šteta ovisno o mjestu tretira se kao neovisna bolest pojedinih organa i sustava.

 

O načinima pravilne dijagnostike te povezivanju uzroka sa posljedicama i primjerima neadekvatne dijagnostike pročitajte OVDJE. Za naše korisnike dijagnostiku obavljamo u inozemnim nacionalnim laboratorijima u kojima je vidljiv svaki kontakt sa bakterijom, te se nakon obavljene dijagnostike piše infektološka ekspertiza sa daljnjim preporukama za dijagnostiku i liječenje. Na našim stranicama možete pročitati sve relevantne podatke o prijenosu, dijagnostici, simptomima, liječenju i rezultatima liječenja.

%d bloggers like this: