PRIMJER 3

UPOZORENJE: svako kopiranje i zlouporaba sadržaja na stranici smatra se kažnjivim djelom te će biti procesuirano od strane Društva i pacijenata. Imena pacijenata i institucija nisu navedeni zbog zaštite pacijenata i institucija. Društvo Biocentar International posjeduje orginlne nalaze s kojima odgovara za istinitost sadržaja.

 

Primjer 3.

Pacijent 2119

Dijagnoza: MS

Stanje: Teško pokretna nakon primjene kortikosteroida, bolovi, trnci i pokočenost

Dijagnostika obavljena u Zaraznoj bolnici “Fran Mihaljević” 19.02.2014. 

Nalaz serologija:  Borrelia burgdorferi medoda CLIA IgM : POZITIVNO

                                Borrelia burgdorferi medoda WB IgM : POZITIVNO

Punkcija likvora: Borrelia burgdorferi IgM : REAKTIVNO (pozitivno)

 

Nakon što je pacijentici odbijena terapija u bolnici mjesta stanovanja gdje je već odlukom liječnika trebala primiti terapiju, pacijentica je pozvana u Zagreb u zaraznu bolnicu, gdje je dobila slijedeće mišljenje na svoje nalaze od strane infektologa:

“Bolesnica dolazi radi mišljenja o serologiji na B. burgdorferi. Donosi mišljenje o potrebi liječenja ceftriaksonom B. Burgdorferi IAKO NALAZI JASNO UPUĆUJU NA LAŽNO POZITIVAN NALAZ I NEMA NIKAKVIH INDIKACIJA ZA LIJEČENJE”

Nakon 30 dana nalaz pacijent je “ponovnim testiranjem” u istoj ustanovi navodno negativan na boreliju.

ZANIMLJIVO JE DA JE SEROLOŠKI NALAZ KOJI JE BIO POZITIVAN I NA ELISA I NA WB TESTU NAKON SAMO MJESEC DANA POSTAO NEGATIVAN IAKO PROTUTIJELA OSTAJU U SERUMU GODINAMA PA I DOŽIVOTNO. Zanimljivo da se radio i WB test kada je ELISA bila negativna.

Pozitivan serološki nalaz na boreliju burgdorferi:

 

Pozitivan nalaz likvora na boreliju burgdorferi

 

Mišljenje infektologa zarazne bolnice Fran Mihaljević na navedene nalaze:

 

Suspektan nalaz nakon 30 dana koji je kompletno negativan: 

ZAKLJUČAK: NITI NA DOKAZANU INFEKCIJU BORELIJE BURGDORFERI U SERUMU I LIKVORU napravjenom u zaraznoj bolnici, dakle u “REFERENTNOJ USTANOVI U RH2  KOD PACIJENTA NIJE DANA DIJAGNOZA NEUROBORELIOZE VEĆ MULTIPLE SKLEROZE, TE JE ODBIJNO LIJEČENJE. 

Nakon provedenog kombiniranog komplementarnog liječenja kroz strukture Biocentra van sustava RH pacijentica je potpuno zdrava i funkcionalna.

Slučaj pacijenta 2119 nažalost je jedan od mnogih koje smo primili u dokumentacijama gdje se dokazana infekcija boreliozom kategorički negira, te se odbija liječenje koje je bilo već odobreno. Kriteriji za lajmsku bolest su epidemiološka anamneza koju je pacijent imao, simptomi koje je pacijent imao jako izraženo, serološki nalaz koji nedvojbeno pokazuje da je  pacijet inficiran borelijom uz pozitivna porutijela u likvoru koja je jako teško pronaći ( u prosjeku 1:20000 slučajeva dijagnosticirane neuroborelioze).

Vjerujemo da je razlog ovakvoj interpretaciji testa dijagnoza koju je pacijentica prethodno dobila – Multipla skleroza.

%d bloggers like this: